Corsetul este un truc vestimentar discret, fara a fi un secret, magazinele cu rochii de mireasa propunandu-l ca o solutie extrem de eleganta pentru compunerea unei tinute speciale, care va evidentia fluidele, senzualele forme feminine. Acesta „sculpteaza” trupul, conferindu-i o mladiere foarte apreciata de doamnele care, cu ocazia nuntii, isi compun albumul de fotografii din cea mai fastuoasa perioada a vietii lor, asumandu-si, pentru o noapte sau o zi, rigorile corsetului. Care nu trebuie sa fie, insa, foarte restrictive fizic, mai ales daca ceri sfatul unui profesionist de la atelierul cu rochii de mireasa.
Necesitatea corsetului, din perspectiva unui atelier de rochii
Corsetul a capatat, intr-o anumita masura, o reputatie proasta, fiindu-i atribuita, de multe ori, o utilizare in scop „fraudulos”, pentru a ascunde ceva, pentru a fura privirile care, altfel, nu ar admira o talie normala. Cumva, unele femei considera ca folosind un corset si-ar nega naturaletea, s-ar rusina cu ceva, si-ar falsifica imaginea pentru a da bine in poze. Nimic mai neadevarat!
Si nici nu este un instrument de tortura. S-a format aceasta imagine negativa din cauza modului nefericit in care a fost utilizat in trecut, insa corsetele moderne au un design imbunatatit, iar sub indrumarea consilierilor de la magazinul de rochii de mireasa preferat o femeia poate alege un model care sa-i vina bine fara sa o incomodeze.
In ciuda preconceptiilor, corsetul nu mai este un accesoriu destinat strict modelarii fizice, pentru a forta corpul intr-un anumit sablon. Propunand si un corset odata cu rochia un atelier de mirese nu incearca sa insinueze ca acea femeie ar avea probleme cu silueta, desi reprezinta o foarte apreciata scurtatura pentru doamnele care tind spre un anumit look, dar nu vreau sa isi faca un stres si din conformarea cu normele. Includerea acestui accesoriu in oferta tine mai mult de avantajele pe care le aduce.
Tipuri de corset si avantajele folosirii

Un corset subliniaza talia si contribuie la mentinerea fluiditatii rochiei de mireasa, care prin insasi designul ei este unduitoare, o simfonie de curbe si contururi senzuale, formele de relief ale perfectiunii, orice ar insemna asta pentru tine. De asemenea, corsetul confera volum bustului, ceea ce va creste increderea unei femei in cea mai importanta zi din viata ei, favorizand afisarea unui decolteu indraznet.
Insa corsetele trebuie incercate. Marimile acestora nu corespund cu cele ale imbracamintei, de aceea este necesara masurarea bustului si adaptarea la talie, prin reglarea „imbratisarii” corsetului. Acesta se strange si se leaga la spate cu ajutorul unui snur, ceea ce ofera o mai mare libertate de ajustare, insa perspectiva profesionista a consilierului de la atelierul de rochii nu trebuie ignorata.
Exista diverse tipuri de corset, unele pentru abdomen, modeland talia si ajutand la crearea imaginii de clepsidra, altele evidentiind bustul. Pot fi impartite in categorii in functie de lungime, design sau silueta.
Astfel, exista corsete care pornesc chiar de sub sani, altele de sub subsuori, unele care se extind pana peste solduri, altele sunt inguste si seamana mai degraba cu o centura, anumite modele creeaza impresia de silueta clepsidra, in timp ce altele modeleaza o talie de viespe. Dupa perioada istorica in care au fost populare, putem aminti modelele Elisabetan – evidentiaza soldurile si „sufoca” sanii, Edwardian – impinge soldurile in spate si pieptul inainte si Victorian – mai putin confortabil, strange talia pentru a descrie forma de clepsidra.
Dupa alte criterii, putem vorbi despre corsete Crumb Catcher – incretit in partea superioara si evidentiind atat talia, cat si bustul, Boning – un model rigid, prevazut cu o osatura din insertii flexibile din otel, Overlay – mai compact, conceput din mai multe straturi de tesaturi sau Ruching – un corset cu o textura mai pronuntata, suprapunerile si plierile materialului de la suprafata creand efectul de valuri.
Contributia unui atelier cu rochii de mireasa in alegerea corsetului

Avand in vedere miza, sfatul profesionistului de la atelierul de rochii poate face diferenta intre o mireasa cu aspect natural si una care pare chinuita de corset. Astfel, daca esti miniona, ti se va recomanda sa eviti rochiile cu corsete prea lungi, care depasesc zona abdomenului, deoarece nu iti vor avantaja supletea. Dimensiunea este foarte importanta, fiindca marimea corsetului va influenta perceptia asupra marimii tale.
Daca tu consideri ca ai sanii prea mici, alege un corset rigid si nu foarte strans, ca sa nu-ti aplatizeze pieptul, iar daca esti de parere ca sunt prea mari, opteaza pentru un corset cat mai simplu, pentru a nu incarca o zona deja incarcata. De asemenea, opteaza pentru simplitate si daca ai spatele proeminent si sa fie un model in V, pentru a crea iluzia de alungire a corpului.
Pe langa avantajele pe care ti le aduce, corsetul este si o podoaba de sine statatoare, acoperind o mare parte din structura rochiei, una foarte expusa privirilor. Este, prin urmate, un loc ideal de afisare a creativitatii designerilor, putand fi infrumusetat cu diverse aplicatii si broderii, asa ca permite-i consilierului de la magazinul cu rochii de mireasa sa te sfatuiasca in alegerea corsetului cu care ii vei lasa pe toti masca!